Zbliżają się święta, urodziny, różne okazje a Ty jesteś na diecie?
Świetnie!
Dieta nie oznacza, że już nigdy nie zjesz słodkości!
Zdrowy styl życia oznacza, żeby po prostu wybierać mądrze 😊
Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją przepysznego ciasta, delikatnego jak chmurka, rozpływającego się w ustach!
Przedstawiam Państwu…
dietetyczny sernik bez cukru !
Sprzęt: mikser, foremka okrągła o średnicy 26 cm
Porcje: 12
1 kawałek: 204,8 kcal; B. 16,4 g; T. 11,9 g; W. 11,1g
Składniki:
-Masło ½ kostki
-Ksylitol ½ szklanki
-Jaja 4 szt
-budyń waniliowy 1 op (lub skrobia ziemniaczana 2 łyżki – wersja bez glutenu)
-Twaróg w wiaderku 1 kg
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzyj z ksylitolem za pomocą miksera około 8 minut. Oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka do masy i zmiksuj do połączenia składników. Następnie wsyp budyń oraz twaróg. Połącz składniki. Białka ubij na sztywno z 1 łyżką ksylitolu i dodaj do masy, wymieszaj. Przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piecz 60 min w 180 st C z opcją góra/dół.
Wskazówki
-Pod koniec pieczenia sprawdź czy sernik nie przypieka się za mocno od góry, jeśli tak to przykryj ciasto papierem do pieczenia.
-Krój po całkowitym wystygnięciu ciasta.
-Najlepiej smakuje z polewą truskawkową.
#fit sernik #dietetyczny sernik #sernik bez cukru #sernik bez spodu #sernik bez glutenu #fit słodkości #zdrowe słodycze #zdrowe wypieki #domowe wypieki #domowy sernik #fit ciasto
Dodaj komentarz